Nieuwsbrief

Peru

augustus 2023

Judith en Wilfredo uit Peru

Uitdaging 2023

We hadden afgesproken om met de jeugdgroepen van Sucre en Cajamarca op kamp te gaan… niet wetende welke hindernissen we zouden moeten nemen… “Voor mij wordt het een uitdaging dit kamp te overleven”, zei Jeru aan het begin van ons jeugdkamp met als titel UITDAGING 2023.

Onbekend terrein

De plek dichtbij de jungle was voor ons onbekend en we hoorden vooral verhalen over grote spinnen, slangen en veel muggen… de eerste uitdaging was dus iedereen zover krijgen om mee te gaan. Vervolgens werd het een uitdaging om de kosten te dekken. Daarvoor heeft onze jeugdgroep een kleine loterij gehouden. We kregen ook een gift voor om een extra tent te kopen. Gelukkig werd ons op het laatst een huisje aangeboden om iig de “keuken” te gebruiken. We hadden water uit de beek, sprokkelden hout om te koken, baadden in de rivier en de akker was de wc 🙂

Afgezonderd

Het was ook een uitdaging drie dagen zonder telefoon of internet te leven… Anthony zei: ik voel me raar zonder mijn telefoon op zak. Al snel zagen we de jongens met elkaar grappen en de meiden al kletsend samen wandelen. De jongens sliepen op stro op de grond en de meiden kregen een benauwd kamertje met vier matrassen, maar hebben heerlijk geslapen! Voor de dagopening om 7am, hadden we de groep in kleine groepjes opgedeeld. We waren benieuwd of ze daadwerkelijk zo vroeg zouden opstaan. Tot onze verbazing zaten ze ´s ochtends allemaal al 6.45am in het veld, samen de Bijbel te lezen en gedachtes uit te wisselen. 

Van uitdaging tot ZEGEN

´s Middags liep ik de kleine slaapkamer binnen en ze waren diep in gesprek. Een van de meiden deelde eerlijk haar verhaal, haar pijn, haar uitdagingen en tranen rolden over haar wangen. Een nieuwe vriendin omarmde haar en zei, op basis van haar eigen strijd en ervaring, wat God zegt over je identiteit in Zijn Woord en hoe belangrijk vergeving is: juist voor jezelf! Ik zat erbij en zag hoe nieuwe vriendschappen ontstonden en hoe deze UITDAGING tot ZEGEN werd.

Drie dagen zonder verbinding met de buitenwereld, maar vooral verbonden met elkaar en onze Maker: challenge fulfilled!Kijk voor een indruk hier:

Cultureel feest!

Eind juli werd de 202 Onafhankelijkheidsdag van Perú gevierd. De nadruk op scholen ligt vooral op het vieren van de Peruaanse identiteit, culturele diversiteit en heerlijk eten uit alle verschillende streken: zee, kust, Andes gebergte en de jungle. Esther heeft een dans van de jungle uitgevoerd en Christina mocht als meisje van de Sierra, een dans van het Andesgebergte dansen.

Leidersconferenties

We zijn dankbaar voor kostbare tijd tijdens de conferenties met de kerkleiders in Celendin en Malat. In de pauzes en tijdens het (overvloedige) eten praten we veel bij en vragen ze vaak advies over (geestelijke) zaken waar ze tegenaan lopen. We nemen altijd studiemateriaal mee, Bijbels en leesbrillen, wat in de dorpen niet te krijgen is.

Dankpunten

• Dankbaar voor het contact met de jongeren uit Celendin, die in Cajamarca komen studeren. Sommigen komen naar de jeugdbijeenkomsten bij ons thuis.

Gebedspunten

• Bid voor innerlijke genezing en herstel van meiden waar we contact mee hebben. Ze hebben een zwaar verleden en vinden het moeilijk anderen (en soms ons) daarom te vertrouwen.

• Esther heeft sinds augustus fysiotherapie wegens aanhoudende pijn in haar voet. Bid voor volledig herstel.

• Bid voor de het leidersteam in onze gemeente Bet El: diakenen Marcela en Esther, jeugdleider Anthony, kinderleidster Denisse. Eenieder heeft een eigen strijd met gezondheid of werksituatie, wat invloed heeft op het dienen in de gemeente.